Gryczane wrapy z warzywami
-
Kaloryczność96.50 kcal4.83%
-
Białko3.53 g7.06%
-
Węglowod.12.86 g4.76%
-
Tłuszcze4.25 g6.07%
-
Błonnik1.93 g7.72%
-
GDA4.83 %
- Woda - 500g (2 ¼ szklanki)
- Kasza gryczana sucha - 180g
- Rzodkiewka - 60g (4 sztuki)
- Marchew - 80g
- Sałata lodowa - 40g (liść)
- Cytryna - 80g (8 plastrów)
- Awokado - 220g
- Ser Gouda - 50g (2 plastry)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Natka pietruszki pęczek - 9g (½ pęczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj naleśniki: Do miski wsyp opłukaną kaszę gryczaną, dodaj 1 szklankę zimnej wody i wstaw do lodówki na cała noc do namoczenia.
KROK 2: Następnego dnia dodaj resztę wody, szczyptę soli i zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej wody. Naleśniki zmaż z dwóch stron.
KROK 3: Rzodkiewkę, sałatę i marchew umyj. Marchew obierz i razem z rzodkiewką potnij na cienkie plasterki (najlepiej sprawdzi się obieraczka do warzyw). Ser zetrzyj na tarce.
KROK 4: Z awokado wydrąż miąższ i przełóż do miski, dodaj jogurt i sok z cytryny. Dodaj bardzo drobno posiekaną pietruszkę.
KROK 5: Naleśnika połóż na talerzu, posmaruj pastą awokado, wyłóż marchew, rzodkiewkę, sałatę i posyp wszystko serem i pietruszką. Naleśniki zawiń w rulon i pokrój na ok. 4 cm kawałki.
Smacznego!
Wskazówki:
Podczas smażenia naleśników, przed każdą porcją dokładnie zamieszaj ciasto.