Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jaglane pancakes z figą

(4)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
337 kcal / 1 porcję (303 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    111.31 kcal
    5.57%
  • Białko
    3.18 g
    6.36%
  • Węglowod.
    20.94 g
    7.76%
  • Tłuszcze
    2.18 g
    3.11%
  • Błonnik
    1.94 g
    7.76%
  • GDA
    5.57 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 60g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Banan - 100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 30g (2 łyżki stołowe)
  • Woda ciepła - 150g (⅔ szklanki)
  • Figi świeże - 210g (3 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku a następnie przelej wrzątkiem. Zagotuj 3/4 szklanki wody i do wrzącej wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zostaw do ostudzenia.

KROK 2: Wystudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj banana i jajko. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj całość.

KROK 3: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wykładaj porcję ciasta. Placuszki przewracaj bardzo delikatnie na drugą stronę. Smaż do momentu, aż będą rumiane.

KROK 4: Na gotowych placuszkach ułóż pokrojoną w ćwiartki figę.


Wskazówki:
Banan powinienn być bardzo dojrzały. Będzie słodszy i łatwiejszy do miksowania.