Papryka faszerowana pomidorową kaszą jaglaną
-
Kaloryczność58.12 kcal2.91%
-
Białko1.94 g3.88%
-
Węglowod.10.17 g3.77%
-
Tłuszcze1.75 g2.5%
-
Błonnik1.50 g6%
-
GDA2.91 %
- Papryka czerwona - 800g (4 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 400g (puszka)
- Pomidor suszony - 56g (8 sztuk)
- Kukurydza, konserwowa - 60g (4 łyżki stołowe)
- Cukinia - 100g
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
- Kurkuma - 2g
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
KROK 2: Paprykę dokładnie umyj, odkrój górną część (zachowaj ją na później) i oczyść z pestek. Jej wnętrze posyp delikatnie solą i pieprzem.
KROK 3: Ugotuj (uprzednio podprażoną) kaszę jaglaną według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 4: Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj krojone pomidory z puszki (lub świeże), pokrojone suszone pomidory, kukurydzę z puszki i pokrojoną cukinię. Duś do momentu, aż cukinia zmięknie. Na samym końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj z masą pomidorową. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, kurkumą i ziołami prowansalskimi do smaku.
KROK 5: Tak przygotowanym farszem nadziej paprykę. Całość przykryj uprzednio odciętym ogonkiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temp. 180oC.
*Upieczoną paprykę udekoruj posiekaną natką pietruszki.
**Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.
Smacznego!