Sałatka z burakami, granatem i serem feta
-
Kaloryczność121.64 kcal6.08%
-
Białko3.73 g7.46%
-
Węglowod.17.71 g6.56%
-
Tłuszcze5.00 g7.14%
-
Błonnik2.60 g10.4%
-
GDA6.08 %
- Burak - 300g (3 sztuki)
- Ryż brązowy surowy - 50g (¼ szklanki)
- Jabłko - 150g
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Granat - 100g (sztuka)
- Rodzynki, suszone - 30g (2 łyżki stołowe)
- Ser Feta - 100g (2 porcje)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Ugotuj ryż brązowy według instrukcji producenta zamieszczonej na opakowaniu.
KROK 2: Buraki dokładnie umyj, zawiń w folię i upiecz 45 minut lub do miękkości. Nastęnie je ostudź, obierz i pokrój w dosyć drobną kostkę.
KROK 3: Jabłka umyj, obierz i pokrój również w drobną kosteczkę. Skrop delikatnie sokiem z cytryny. Granat obierz, przekładając pesteczki do małej miski. Ser feta pokrój w bardzo drobne kawałki.
KROK 4: Przygotuj dressing: do szklanki wlej oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
KROK 5: Do miski wsyp ugotowany ryż, pokrojone buraki i resztę składników oprócz sera. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ser feta i skrop całość przygotowanym dressingiem. Wszystko posyp posiekaną natką pietruszki
Smacznego!