Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Gryczanka na mleku z figą i orzechami

(2)
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
378 kcal / 1 porcję (260 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    145.66 kcal
    7.28%
  • Białko
    3.96 g
    7.92%
  • Węglowod.
    23.18 g
    8.59%
  • Tłuszcze
    5.09 g
    7.27%
  • Błonnik
    3.30 g
    13.2%
  • GDA
    7.28 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 90g
  • Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Mleko migdałowe - 240g (1 ¼ szklanki)
  • Jabłko - 50g
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)
  • Figi świeże - 70g (sztuka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną przełóż do miseczki, zalej mlekiem, dodaj cynamon, siemie lniane i pozostaw na noc do namoczenia.

KROK 2: Do namoczonej kaszy dodaj miód i starte jabłko. Przełóż wszystko do rondelka i gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut do momentu, aż kasza będzie gęsta i kremowa. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody.

KROK 3: Ugotowaną gryczankę przełóż z powrotem do miseczki, posyp rodzynkami, orzechami i dodaj pokrojoną figę.

Smacznego!