Gryczanka na mleku z figą i orzechami
(2)
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
378 kcal / 1 porcję (260 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność145.66 kcal7.28%
-
Białko3.96 g7.92%
-
Węglowod.23.18 g8.59%
-
Tłuszcze5.09 g7.27%
-
Błonnik3.30 g13.2%
-
GDA7.28 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 90g
- Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
- Mleko migdałowe - 240g (1 ¼ szklanki)
- Jabłko - 50g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)
- Figi świeże - 70g (sztuka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną przełóż do miseczki, zalej mlekiem, dodaj cynamon, siemie lniane i pozostaw na noc do namoczenia.
KROK 2: Do namoczonej kaszy dodaj miód i starte jabłko. Przełóż wszystko do rondelka i gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut do momentu, aż kasza będzie gęsta i kremowa. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody.
KROK 3: Ugotowaną gryczankę przełóż z powrotem do miseczki, posyp rodzynkami, orzechami i dodaj pokrojoną figę.
Smacznego!