Amarantus na mleku z jabłkiem i gruszką
(3)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
477 kcal / 1 porcję (544 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność87.61 kcal4.38%
-
Białko2.79 g5.58%
-
Węglowod.12.02 g4.45%
-
Tłuszcze3.32 g4.74%
-
Błonnik2.48 g9.92%
-
GDA4.38 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 50g (¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Jabłko - 50g
- Gruszka - 50g
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do rondelka przelej mleko, dodaj amarantus i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.
KROK 2: Jabłko i gruszkę umyj i drobno pokrój. Dodaj syrop klonowy, cynamon i przełóż do rondelka. Gotuj ok. 10-15 minut do miękkości.
KROK 3: Ugotowany amarantus przełóż do miseczki, dodaj podduszone owoce i posyp orzechami. Na koniec możesz dodać więcej cynamonu i syropu klonowego.
Smacznego!