Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Orzechowe muffinki jaglane

(2)
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
230 kcal / 1 porcję (84 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    272.72 kcal
    13.64%
  • Białko
    7.34 g
    14.68%
  • Węglowod.
    33.74 g
    12.5%
  • Tłuszcze
    12.47 g
    17.81%
  • Błonnik
    2.11 g
    8.44%
  • GDA
    13.64 %
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 210g (14 łyżek stołowych)
  • Cukier brązowy - 120g (24 łyżeczek)
  • Kasza jaglana sucha - 70g
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Masło ekstra - 80g (16 łyżeczek)
  • Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 240g (9 ½ łyżki stołowej)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W jednej misce wymieszaj jaja, mleko i jogurt, odstaw. Orzechy posiekaj lub skrusz.

KROK 2: W drugiej połącz ze sobą suche składniki tj. mąkę, kaszę jaglaną, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki i wymieszaj mikserem przez ok. 4 minuty. Na koniec dodaj orzechy i wmieszaj je w masę.

KROK 3: Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj całość.

KROK 4: Papilotki do muffinek wypełniaj przygotoowanym ciastem, trochę ponad połowę wytłoczki. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!