Mała komosanka na mleku migdałowym z karmelizowaną gruszką i płatkami migdałów
(1)
25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
286 kcal / 1 porcję (244 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność117.59 kcal5.88%
-
Białko3.52 g7.04%
-
Węglowod.17.08 g6.33%
-
Tłuszcze4.26 g6.09%
-
Błonnik1.87 g7.48%
-
GDA5.88 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 40g (¼ szklanki)
- Mleko migdałowe - 115g (½ szklanki)
- Gruszka - 60g
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
- Migdały, płatki - 5g (½ łyżki stołowej)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 12.5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę podpraż w garnuszku do momentu, aż poczujesz orzechowy zapach.
KROK 2: Dodaj mleko i ugotuj według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 3: Gruszkę umyj i pokrój w paski. Na patelni rozpuść masło, dodaj łyżeczkę miodu i wrzuć pokrojoną gruszkę. Potrząsaj delikatnie patelnią, aby powstały karmel pokrył całe owoce.
KROK 4: Komosankę przełóż do miseczki, udekoruj owocami i polej jogurtem naturalnym.
KROK 5: Potrawę posyp podprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!