Komosanka na mleku migdałowym z karmelizowaną gruszką i płatkami migdałów
(1)
25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
390 kcal / 1 porcję (335 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność116.45 kcal5.82%
-
Białko3.58 g7.16%
-
Węglowod.16.50 g6.11%
-
Tłuszcze4.29 g6.13%
-
Błonnik1.72 g6.88%
-
GDA5.82 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 50g (¼ szklanki)
- Mleko migdałowe - 172.5g (⅔ szklanki)
- Gruszka - 60g
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Migdały, płatki - 10g (łyżka stołowa)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę podpraż w garnuszku do momentu, aż poczujesz orzechowy zapach.
KROK 2: Dodaj mleko i ugotuj według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 3: Gruszkę umyj i pokrój w paski. Na patelni rozpuść masło, dodaj łyżeczkę miodu i wrzuć pokrojoną gruszkę. Potrząsaj delikatnie patelnią, aby powstały karmel pokrył całe owoce.
KROK 4: Komosankę przełóż do miseczki, udekoruj owocami i polej jogurtem naturalnym.
KROK 5: Potrawę posyp podprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!