Średnia komosanka na mleku migdałowym z karmelizowaną gruszką i płatkami migdałów
(0)
25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
533 kcal / 1 porcję (482 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność110.50 kcal5.53%
-
Białko3.40 g6.8%
-
Węglowod.15.32 g5.67%
-
Tłuszcze4.32 g6.17%
-
Błonnik1.85 g7.4%
-
GDA5.53 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 60g (⅓ szklanki)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Gruszka - 130g
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Migdały, płatki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę podpraż w garnuszku do momentu, aż poczujesz orzechowy zapach.
KROK 2: Dodaj mleko i ugotuj według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 3: Gruszkę umyj i pokrój w paski. Na patelni rozpuść masło, dodaj łyżeczkę miodu i wrzuć pokrojoną gruszkę. Potrząsaj delikatnie patelnią, aby powstały karmel pokrył całe owoce.
KROK 4: Komosankę przełóż do miseczki, udekoruj owocami i polej jogurtem naturalnym.
KROK 5: Potrawę posyp podprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!