Duża komosanka na mleku migdałowym z karmelizowaną gruszką i płatkami migdałów
(0)
25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
652 kcal / 1 porcję (617 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność105.63 kcal5.28%
-
Białko3.34 g6.68%
-
Węglowod.13.64 g5.05%
-
Tłuszcze4.50 g6.43%
-
Błonnik1.72 g6.88%
-
GDA5.28 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 70g (⅓ szklanki)
- Mleko migdałowe - 345g (1 ½ szklanki)
- Gruszka - 130g
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Migdały, płatki - 30g (3 łyżki stołowe)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę podpraż w garnuszku do momentu, aż poczujesz orzechowy zapach.
KROK 2: Dodaj mleko i ugotuj według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 3: Gruszkę umyj i pokrój w paski. Na patelni rozpuść masło, dodaj łyżeczkę miodu i wrzuć pokrojoną gruszkę. Potrząsaj delikatnie patelnią, aby powstały karmel pokrył całe owoce.
KROK 4: Komosankę przełóż do miseczki, udekoruj owocami i polej jogurtem naturalnym.
KROK 5: Potrawę posyp podprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!