Mała komosanka z jabłkiem i bakaliami
(1)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
275 kcal / 1 porcję (305 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność90.23 kcal4.51%
-
Białko3.00 g6%
-
Węglowod.13.15 g4.87%
-
Tłuszcze3.29 g4.7%
-
Błonnik1.75 g7%
-
GDA4.51 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 40g (¼ szklanki)
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Sok jabłkowy - 100g
- Migdały - 15g (15 sztuk)
- Jabłko - 30g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej 1/2 szklanki wody gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
KROK 2: W międzyczasie posiekaj migdały, a jabłka pokrój na dowolne kawałki.
KROK 3: Po ok. 10 minutach, kiedy komosa wchłonie wodę, dolej sok jabłkowy, dorzuć migdały, jabłko i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez około 3-4 minuty, aż jabłka lekko zmiękną, a quinoa wchłonie sok.
Smacznego!