Komosanka z jabłkiem i bakaliami
(2)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
414 kcal / 1 porcję (375 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność110.43 kcal5.52%
-
Białko3.66 g7.32%
-
Węglowod.14.39 g5.33%
-
Tłuszcze4.91 g7.01%
-
Błonnik2.23 g8.92%
-
GDA5.52 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 50g (¼ szklanki)
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Sok jabłkowy - 125g
- Migdały - 30g (30 sztuk)
- Jabłko - 50g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej 1/2 szklanki wody gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
KROK 2: W międzyczasie posiekaj migdały, a jabłka pokrój na dowolne kawałki.
KROK 3: Po ok. 10 minutach, kiedy komosa wchłonie wodę, dolej sok jabłkowy, dorzuć migdały, jabłko i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez około 3-4 minuty, aż jabłka lekko zmiękną, a quinoa wchłonie sok.
Smacznego!