Amarantusanka na mleku z jabłkiem, gruszką i orzechami
(0)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
406 kcal / 1 porcję (390 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność104.01 kcal5.2%
-
Białko3.13 g6.26%
-
Węglowod.17.57 g6.51%
-
Tłuszcze2.71 g3.87%
-
Błonnik3.14 g12.56%
-
GDA5.2 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 40g (¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Jabłko - 150g
- Gruszka - 60g
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Orzechy włoskie - 8g (2 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do rondelka przelej mleko, dodaj amarantus i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
KROK 2: Jabłko i gruszkę umyj i drobno pokrój. Dodaj syrop klonowy, cynamon i przełóż do rondelka. Duś ok. 10-15 minut do miękkości, w razie potrzeby podlej wodą.
KROK 3: Ugotowany amarantus przełóż do miseczki, dodaj podduszone owoce i posyp orzechami.
Smacznego!