Średnia amarantusanka na mleku z jabłkiem, gruszką i orzechami
(1)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
519 kcal / 1 porcję (532 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność97.55 kcal4.88%
-
Białko3.05 g6.1%
-
Węglowod.16.87 g6.25%
-
Tłuszcze2.36 g3.37%
-
Błonnik3.08 g12.32%
-
GDA4.88 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 50g (¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
- Jabłko - 150g
- Gruszka - 130g
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 8g (2 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do rondelka przelej mleko, dodaj amarantus i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
KROK 2: Jabłko i gruszkę umyj i drobno pokrój. Dodaj syrop klonowy, cynamon i przełóż do rondelka. Duś ok. 10-15 minut do miękkości, w razie potrzeby podlej wodą.
KROK 3: Ugotowany amarantus przełóż do miseczki, dodaj podduszone owoce i posyp orzechami.
Smacznego!