Mała amarantusanka z jagodami i granatem
(0)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
280 kcal / 1 porcję (252 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność110.94 kcal5.55%
-
Białko3.83 g7.66%
-
Węglowod.19.65 g7.28%
-
Tłuszcze2.06 g2.94%
-
Błonnik3.21 g12.84%
-
GDA5.55 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 30g (¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Jagody, mrożone - 40g
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Granat - 50g (½ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Amarantus wsyp do jeszcze zimnego mleka i od chwili wrzenia gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasumieszając przez 15-20 minut, aż wchłonie mleko prawie całkowicie.
KROK 2: Pod koniec gotowania na patelnię wrzuć świeże lubmrożone jagody i podgrzewaj je do momentu, aż puszczą sok (ok. 2 min).
KROK 3: Dodaj miód i wymieszaj do roztopienia. Amarantusankę przekłóż do miseczki, polej jagodami i posyp ziarenkami granatu.
Smacznego!