Średnia amarantusanka z jagodami i granatem
(0)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
519 kcal / 1 porcję (494 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność105.09 kcal5.25%
-
Białko3.61 g7.22%
-
Węglowod.18.70 g6.93%
-
Tłuszcze1.97 g2.81%
-
Błonnik2.95 g11.8%
-
GDA5.25 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 50g (¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Jagody, mrożone - 80g
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Granat - 100g (sztuka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Amarantus wsyp do jeszcze zimnego mleka i od chwili wrzenia gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasumieszając przez 15-20 minut, aż wchłonie mleko prawie całkowicie.
KROK 2: Pod koniec gotowania na patelnię wrzuć świeże lubmrożone jagody i podgrzewaj je do momentu, aż puszczą sok (ok. 2 min).
KROK 3: Dodaj miód i wymieszaj do roztopienia. Amarantusankę przekłóż do miseczki, polej jagodami i posyp ziarenkami granatu.
Smacznego!