Mała pieczona jagła z owocami i orzechami
(1)
15 minut + czas pieczenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
272 kcal / 1 porcję (213 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność127.98 kcal6.4%
-
Białko5.54 g11.08%
-
Węglowod.16.96 g6.28%
-
Tłuszcze5.38 g7.69%
-
Błonnik3.05 g12.2%
-
GDA6.4 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 20g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 0.6g (⅓ łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.2g (½ szczypty)
- Maliny - 36g (⅓ szklanki)
- Borówki amerykańskie - 42g (⅓ szklanki)
- Wiórki kokosowe - 6g (łyżka stołowa)
- Migdały - 2g (2 sztuki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 48g (¼ szklanki)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.
KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce, następnie orzechy i wiórki kokosowe.
KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i miód. Wylej całą mieszanię do małego, ceramicznego naczynka. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.
KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.
*Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!