Średnia pieczona jagła z owocami i orzechami
(0)
15 minut + czas pieczenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
526 kcal / 1 porcję (386 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność136.20 kcal6.81%
-
Białko4.75 g9.5%
-
Węglowod.20.20 g7.48%
-
Tłuszcze5.17 g7.39%
-
Błonnik2.90 g11.6%
-
GDA6.81 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 40g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.3g (½ szczypty)
- Maliny - 60g (½ szklanki)
- Borówki amerykańskie - 70g (½ szklanki)
- Wiórki kokosowe - 12g (2 łyżki stołowe)
- Migdały - 7g (7 sztuk)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.
KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce, następnie orzechy i wiórki kokosowe.
KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i miód. Wylej całą mieszanię do małego, ceramicznego naczynka. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.
KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.
*Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!