Pudding z tapioki, kokosem i mango
(2)
35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
410 kcal / 1 porcję (380 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność107.82 kcal5.39%
-
Białko1.92 g3.84%
-
Węglowod.21.17 g7.84%
-
Tłuszcze2.07 g2.96%
-
Błonnik0.99 g3.96%
-
GDA5.39 %
Składniki
- Tapioka, granulat - 48g (4 łyżki stołowe)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
- Mango - 140g (½ sztuki)
- Wiórki kokosowe - 6g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do garnka wsyp tapiokę i zalej ją mlekiem. Odstaw mieszaninę na około 1 godzinę (lub na całą noc), aby napęczniała. Po tym czasie dodaj syrop klonowy oraz ziarenka z laski wanilii. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kulki tapioki będą miękkie.
KROK 2: Gotowy pudding przełóż do dość wysokich szklanek i wystudź, następnie przełóż do lodówki, by stężał.
KROK 3: Dojrzałe mango obierz, oddziel od pestki, pokrój w średniej wielkości kostkę (odłóż kilka kostek mango do dekoracji) i przełóż do naczynia. Owoc zblenduj na gładki mus. Tak przygotowany mus wyłóż na górę deseru z tapioki i całość posyp wiórkami kokosowymi. Dla dekoracji, na sam koniec dodaj niezblendowane kostki mango.
Smacznego!