Jaglany krem z pomidorów i awokado
(6)
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
221 kcal / 1 porcję (421 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność52.49 kcal2.62%
-
Białko1.34 g2.68%
-
Węglowod.5.63 g2.09%
-
Tłuszcze3.04 g4.34%
-
Błonnik0.62 g2.48%
-
GDA2.62 %
Składniki
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Por obrany - 50g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Pomidory w puszce - 800g (2 puszki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Kurkuma - 2g
- Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
- Imbir korzeń - 5g
- Woda ciepła - 480g (2 szklanki)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Awokado - 140g
- Mleczko kokosowe - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W garnku rozgrzej olej rzepakowy, następnie dodaj posiekaną w piórka cebulę z porem i pieprz i podsmaż krótką chwilkę, stale mieszając.
KROK 2: Dodaj posiekany w plasterki czosnek, po chwili dodaj pomidory i 1/2 litra wrzątku. Dodaj przyprawy i utarty imbir i gotuj pod przykryciem przez 10 -15 minut na średnim ogniu.
KROK 3: W międzyczasie ugotuj uprzednio podprażoną kaszę jaglaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu.
KROK 4: Ugotowaną kaszę dorzuć do garnka z z podduszonymi warzywami. Całość dobrze wymieszaj, a następnie zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi według uznania.
KROK 5: Przelej zupę do miseczek. Na koniec danie udekoruj awokado i polej mleczkiem kokosowym.
Smacznego!