Naleśniki z serkiem, łososiem i koperkiem
(4)
15 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
578 kcal / 1 porcję (447 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność129.44 kcal6.47%
-
Białko6.15 g12.3%
-
Węglowod.14.47 g5.36%
-
Tłuszcze5.73 g8.19%
-
Błonnik1.23 g4.92%
-
GDA6.47 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 180g
- Woda ciepła - 500g (2 ¼ szklanki)
- Łosoś wędzony na zimno - 100g (4 płaty)
- Serek typu "Fromage", naturalny - 100g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj naleśniki: Suchą kaszę gryczaną opłucz, dodaj 1 szklankę zimnej wody i wstaw do lodówki na cała noc do namoczenia.
KROK 2: Następnego dnia dodaj resztę wody, szczyptę soli i zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej wody. Naleśniki zmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni.
KROK 3: Serek twarożkowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i połową porcji posiekanego koperku. Reszte koperku zostaw do dekoracji.
KROK 4: Gotowe naleśniki przekładaj serkiem i układaj płaty łososia, na koniec zawijając je w rulon.
Smacznego!