Kotlety z ciecierzycy z zieleniną
(32)
60 minut + czas moczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
290 kcal / 1 porcję (191 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność151.78 kcal7.59%
-
Białko7.94 g15.88%
-
Węglowod.27.78 g10.29%
-
Tłuszcze2.40 g3.43%
-
Błonnik6.06 g24.24%
-
GDA7.59 %
Składniki
- Ciecierzyca, nasiona suche - 400g (2 szklanki)
- Cebula - 240g (3 sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Mąka kukurydziana - 45g (3 łyżki stołowe)
- Pomidory w puszce - 400g (puszka)
- Szczypiorek siekany - 15g (3 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ciecierzycę przepłucz i namocz w zimnej wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedź ją i zmiel w blenderze z resztą składników (poza mąką).
KROK 2: Powstałą masę przełóż do miski i wymieszaj z mąką.
KROK 3: Gotowe kotleciki obtocz w zmielonych orzechach włoskich. I układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 30-35 minut.
Smacznego!