Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Zapiekanka z jarmużem, fasolą i batatami

(3)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
417 kcal / 1 porcję (313 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    133.11 kcal
    6.66%
  • Białko
    5.14 g
    10.28%
  • Węglowod.
    20.79 g
    7.7%
  • Tłuszcze
    3.78 g
    5.4%
  • Błonnik
    2.65 g
    10.6%
  • GDA
    6.66 %
Składniki
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Kasza gryczana sucha - 140g
  • Jarmuż - 60g (12 liści)
  • Fasola czerwona, konserwowa - 200g (10 łyżek stołowych)
  • Chleb żytni jasny - 80g
  • Masło ekstra - 35g (7 łyżeczek)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 35g (2 ⅓ łyżki stołowej)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 500g (2 ¼ szklanki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1.5g (3 szczypty)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty obierz, pokrój w kostkę i przenieś do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dodaj sól i pieprz. Piecz ok. 25 minut do miękkości.

KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kromki chleba rozdrobnij palcami na mniejsze kawałki.

KROK 3: Przygotuj beszamel: W garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę, wymieszaj i podsmaż. Dodaj mleko i całość energicznie wymieszaj trzepaczką, gotuj ok. 4 minuty, do powstania gęstego sosu. Na koniec przyprawiaj pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą soli.

KROK 4: Do naczynia z upieczonymi batatami przełóż ugotowaną kaszę, jarmuż i czarną fasolę. Wymieszaj całość, polej sosem beszamelowym i posyp kawałkami chleba. Zapiekaj ok. 10 minut.