Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kotlety z batatów i komosy ryżowej

(4)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
243 kcal / 1 porcję (162 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    149.68 kcal
    7.48%
  • Białko
    4.67 g
    9.34%
  • Węglowod.
    27.28 g
    10.1%
  • Tłuszcze
    2.81 g
    4.01%
  • Błonnik
    3.75 g
    15%
  • GDA
    7.48 %
Składniki
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 150g (¾ szklanki)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Sól biała - 1.5g (3 szczypty)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Bataty obierz, pokrój na plastry i piecz do miękkości ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Lekko wystudź.

KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Dodaj rozgnieciony czosnek, sól i dalej podsmażaj. Na koniec posyp tymiankiem i wymieszaj.

KROK 4: Upieczone bataty zmiksuj na puree lub dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, komosę, sól i pieprz. Mieszaj całość do połączenia składników.

KROK 5: Z masy formuj płaskie kotlety i smaż delikatnie z każdej strony ok. 2 minuty.

Wskazówki:
Kotlety możesz także upiec w piekarniku, jednak wcześniej każdy z nich lekko skrop oliwą.