Warzywa zapiekane z fetą i kaszą jaglaną
(4)
60 minut
6 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
349 kcal / 1 porcję (398 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność87.78 kcal4.39%
-
Białko4.49 g8.98%
-
Węglowod.10.18 g3.77%
-
Tłuszcze4.04 g5.77%
-
Błonnik1.91 g7.64%
-
GDA4.39 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 140g
- Cukinia - 500g
- Marchew - 500g
- Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
- Kukurydza, konserwowa - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
- Oliwki zielone marynowane, konserwowe - 50g (20 sztuk)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Ser Feta - 270g (5 ½ porcji)
- Cebula dymka - 60g (3 sztuki)
- Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew pokrój w plasterki i podgotuj w lekko osolonej wodzie, na półtwardo. Jaja ubij z mlekiem.
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, dodaj cukinię i paprykę i podsmażaj ok. 5-8 minut. Następnie dodaj 1,5 szklanki wody, kaszę jaglaną i całość duś na średnim ogniu co najmniej 10 minut, do miękkości kaszy. Po tym dodaj marchew, kukurydzę, oliwki i przyprawy według uznania.
KROK 3: Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i wyłóż mieszanką z warzyw i kaszy. Na wierzch pokrusz ser feta i wylej masą jajeczną. Zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!