Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka kuskus z burakiem i fetą

(1)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
349 kcal / 1 porcję (262 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    133.54 kcal
    6.68%
  • Białko
    4.72 g
    9.44%
  • Węglowod.
    19.82 g
    7.34%
  • Tłuszcze
    4.97 g
    7.1%
  • Błonnik
    1.46 g
    5.84%
  • GDA
    6.68 %
Składniki
  • Burak - 230g (2 ⅓ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Kasza kuskus - 150g (¾ szklanki)
  • Ogórek gruntowy - 70g (2 sztuki)
  • Pomidor - 300g
  • Cebula dymka - 80g (4 sztuki)
  • Rodzynki, suszone - 75g (5 łyżek stołowych)
  • Ser Feta - 100g (2 porcje)
  • Mięta świeża - 5g (gałązka)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Buraka obierz i pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z 1 łyżką oliwy, ułóż na blaszce i piecz przez ok. 40 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Cebulę, ogórki i pomidory pozbawone gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrusz a miętę posiekaj.

KROK 2: Kuskus przesyp do miski, zalej wrzątkiem do poziomu kaszy i zostaw pod przykryciem na ok. 5 minut. Następnie przemieszaj widelcem.

KROK 3: Sok z cytryny połącz z oliwą z oliwek. Do kaszy przełóż wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i rodzynki, dodaj sos, buraki, pokruszoną fetę i wszystko wymieszaj do połączenia. Podawaj schłodzone.

Smacznego!