Sałatka kuskus z burakiem i fetą
(1)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
349 kcal / 1 porcję (262 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność133.54 kcal6.68%
-
Białko4.72 g9.44%
-
Węglowod.19.82 g7.34%
-
Tłuszcze4.97 g7.1%
-
Błonnik1.46 g5.84%
-
GDA6.68 %
Składniki
- Burak - 230g (2 ⅓ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Kasza kuskus - 150g (¾ szklanki)
- Ogórek gruntowy - 70g (2 sztuki)
- Pomidor - 300g
- Cebula dymka - 80g (4 sztuki)
- Rodzynki, suszone - 75g (5 łyżek stołowych)
- Ser Feta - 100g (2 porcje)
- Mięta świeża - 5g (gałązka)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Buraka obierz i pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z 1 łyżką oliwy, ułóż na blaszce i piecz przez ok. 40 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Cebulę, ogórki i pomidory pozbawone gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrusz a miętę posiekaj.
KROK 2: Kuskus przesyp do miski, zalej wrzątkiem do poziomu kaszy i zostaw pod przykryciem na ok. 5 minut. Następnie przemieszaj widelcem.
KROK 3: Sok z cytryny połącz z oliwą z oliwek. Do kaszy przełóż wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i rodzynki, dodaj sos, buraki, pokruszoną fetę i wszystko wymieszaj do połączenia. Podawaj schłodzone.
Smacznego!