Zupa buraczkowa z chrzanem i kaszą gryczaną
(2)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
265 kcal / 1 porcję (352 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność75.33 kcal3.77%
-
Białko2.92 g5.84%
-
Węglowod.13.81 g5.11%
-
Tłuszcze1.91 g2.73%
-
Błonnik1.44 g5.76%
-
GDA3.77 %
Składniki
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Burak - 200g (2 sztuki)
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 200g (szklanka)
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 125g (5 łyżek stołowych)
- Chrzan tarty - 20g (5 łyżeczek)
- Ocet jabłkowy - 9g (3 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W miseczce połącz jogurt, chrzan, ocet i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, według uznania.
KROK 2: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, szczyptę soli i podsmażaj do zarumienienia. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek, tymianek i dalej podsmażaj.
KROK 3: Do garnka wlej bulion, dodaj utarte buraki i gotuj je do miękkości. Następnie dodaj ocet do smaku, ewentualnie odrobinę miodu do uzyskania odpowiedniego smaku.
KROK 4: Gotową zupę rozlewaj do miseczek, dodaj kasze gryczaną i chrzanowy sos. Podawaj na ciepło.
Smacznego!