Ciasteczka owsiane z tahini i czekoladą
(7)
20 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
251 kcal / 1 porcję (57 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność442.92 kcal22.15%
-
Białko12.22 g24.44%
-
Węglowod.52.06 g19.28%
-
Tłuszcze21.56 g30.8%
-
Błonnik6.70 g26.8%
-
GDA22.15 %
Składniki
- Płatki owsiane górskie - 150g (15 łyżek stołowych)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Tahini - 72g (6 łyżek stołowych)
- Syrop klonowy - 50g (10 łyżeczek)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- Czekolada gorzka - 60g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do średniej wielkości miski wsyp płatki owsiane. Następnie dodaj szczyptę soli, tahini, cynamon, syrop klonowy i posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 2: Formuj rękoma kulki z masy czekoladowej i układaj je na baszce wyłożonej paierem do pieczenia.
KROK 3: Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz około 10-15 minut.
Smacznego!