Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym

(7)
100 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
319 kcal / 1 porcję (320 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    99.67 kcal
    4.98%
  • Białko
    11.51 g
    23.02%
  • Węglowod.
    6.40 g
    2.37%
  • Tłuszcze
    3.60 g
    5.14%
  • Błonnik
    1.15 g
    4.6%
  • GDA
    4.98 %
Składniki
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 1000g
  • Dynia - 500g
  • Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
  • Pomidor suszony - 70g (10 sztuk)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Cydr jabłkowy - 240g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dynię pokrój na dość cienkie ćwiartki, posól je, dodaj pieprz i zióła prowansalskie, ustaw oszczególne kawałki skórą do dołu na wyłożonej papierem blaszce do piecznia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30-35 minut lub do miękkości.

KROK 2: W tym czasie umieść pierś indyka w foliowej torbie i rozbij je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm. Następnie dopraw je z każdej ze stron solą i pieprzem.

KROK 3: Upieczoną dynię obierz, a miąższ wrzuć do wysokiej miski. Zmiksuj go na dłagką masę. Dorzuć drobno posiekane orzechy włoskie i suszone pomidory. Dokładni wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 4: Wyłóż tak przygotowane nadzienie dyniowe na wcześniej rozbite piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń pierś w rulon i zwiąż sznurkiem, aby rolada zachowała kształt w trakcie pieczenia.

KROK 5: Roladę przełóż do głębokiego naczynia żarooodpornego. Dno naczynia zalej cydrem jabłkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu, pokrój rolady na dość grube plastry

Smacznego!