Gryczane placuszki z mandarynką i syropem klonowym
(2)
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
491 kcal / 1 porcję (243 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność202.47 kcal10.12%
-
Białko6.37 g12.74%
-
Węglowod.33.99 g12.59%
-
Tłuszcze4.76 g6.8%
-
Błonnik1.96 g7.84%
-
GDA10.12 %
Składniki
- Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 200g (13 ⅓ łyżki stołowej)
- Mąka gryczana - 140g (szklanka)
- Cukier brązowy - 50g (10 łyżeczek)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
- Mandarynki - 130g (2 sztuki)
- Syrop klonowy - 15g (3 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 5g (1 ¼ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Mandarynkę obierz i podziel na cząstki. W misce wymieszaj mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól.
KROK 2: W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, dodaj przestudzone masło i wymieszaj całość. Do mokrych składników dodaj suche i połącz całość do uzyskania gładkiej masy.
KROK 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnie, ale nie dodawaj już tłuszczu. Wykładaj porcję ciasta i smaż placuszki kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Następnie na każdym placku ułóż kilka cząstek mandarynki i przykryj całość pokrywką, tak aby mandarynki trochę zmiękły.
KROK 4: Placuszki wykładaj na talerz, na wierzchu ułóż manarynki i skrop syropem klonowym.
Smacznego!