Kutia wigilijna z pęczakiem i bakaliami
(2)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
782 kcal / 1 porcję (250 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność312.84 kcal15.64%
-
Białko9.19 g18.38%
-
Węglowod.33.43 g12.38%
-
Tłuszcze19.04 g27.2%
-
Błonnik7.43 g29.72%
-
GDA15.64 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 90g
- Mak niebieski - 200g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
- Syrop klonowy - 40g (8 łyżeczek)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Aromat migdałowy - 2g
- Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
- Rodzynki, suszone - 60g (4 łyżki stołowe)
- Morele suszone - 100g (10 sztuk)
- Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
- Migdały, płatki - 50g (5 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W osolonej wodzie ugotuj kaszę pęczak według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu. Ostudź.
KROK 2: W drugim garnku zagotuj mleko. Dodaj do niego suchy, mielony mak i dokładnie wymieszaj. Mieszaj do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.
KROK 3: Następnie dodaj masło, aromat migdałowy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki namoczone wcześniej we wrzątku, posiekane morele suszone, żurawinę suszoną i płatki migdałów. Wymieszaj. Na koniec dodaj syrop klonowy i raz jeszcze połącz wszystkie składniki.
KROK 4: Ugotowaną kaszę wymieszaj w dużej misce z przygotowaną masą makową. Przełóż do ładnych salaterek. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!