Zimowa kasza kuskus z cynamonem i orzechami
(7)
10 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
424 kcal / 1 porcję (323 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność131.29 kcal6.56%
-
Białko4.29 g8.58%
-
Węglowod.21.86 g8.1%
-
Tłuszcze4.05 g5.79%
-
Błonnik1.22 g4.88%
-
GDA6.56 %
Składniki
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kasza kuskus - 127.5g (⅔ szklanki)
- Orzechy włoskie - 32g (8 sztuk)
- Pomarańcza - 250g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W małym rondelku zagotuj mleko migdałowe z syropem klonowym. Dodaj cynamon i pokruszone w palcach goździki.
KROK 2: Orzechy dość drobno posiekaj, a następnie podpraż je na beztłuszczowej patelni.
KROK 3: Do miseczek wsyp po 6 łyżek kaszy kuskus, a następnie zalej ją od razu gorącym mlekiem z przyprawami. Wymieszaj delikatnie do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
KROK 4: Następnie dodaj do miseczek orzechy, wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki pomarańczę.
Smacznego!