Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bezglutenowy makowiec z kaszą jaglaną

(11)
30 minut + czas chłodzenia
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
428 kcal / 1 porcję (158 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    270.35 kcal
    13.52%
  • Białko
    5.39 g
    10.78%
  • Węglowod.
    41.84 g
    15.5%
  • Tłuszcze
    9.13 g
    13.04%
  • Błonnik
    4.35 g
    17.4%
  • GDA
    13.52 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Daktyle, suszone - 100g
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
  • Masa makowa - 800g
  • Daktyle, suszone - 100g
  • Olej kokosowy - 20g
  • Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

Ciasto:

KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według przepisu producenta umieszczonego na opakowaniu produktu. Ostudź. W między czasie namocz daktyle we wrzątku.

KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do dość dużej miski i zblenduj z masłem, łyżeczką cynomonu, wydłubanymi pestkami z laski wanilii oraz wcześniej namoczonymi daktylami. Dokładaj stopniowo masę makową i wszystko dokładnie zblenduj.

KROK 3: Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza formę. Przełóż masę makowo-jaglaną i odstaw do ostudzenia.

Polewa daktylowo-czekoladowa:

KROK 1: Namocz 100g daktyli we wrzątku i odstaw je na ok. 10 minut.

KROK 2: Po tym czasie połącz je w misce z olejem kokosowym i kakao. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną polewę przełóż na ciasto i dokładnie rozprowadź.

*Ciasto udekoruj według uznania pokuszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego!