Kukurydziane placuszki z pomarańczą
(4)
25 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
425 kcal / 1 porcję (250 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność170.07 kcal8.5%
-
Białko4.58 g9.16%
-
Węglowod.24.26 g8.99%
-
Tłuszcze5.78 g8.26%
-
Błonnik2.61 g10.44%
-
GDA8.5 %
Składniki
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 150g (1 ¼ szklanki)
- Kaszka kukurydziana surowa - 85g (½ szklanki)
- Sól biała - 2g (4 szczypty)
- Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Sok pomarańczowy - 230g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
- Skórka z pomarańczy - 5g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, kaszkę kukurydzianą, sól, sezam i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mleko i sok, dodaj też startą skórkę z pomarańczy.
KROK 2: Mokre składniki wlej do suchych i dokładnie wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Odstaw na 10 minut.
KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej olej. Porcję ciasta nabieraj łyżką i smaż okrągłe placuszki. Kiedy na powierzchni placków zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, przełóż je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
KROK 4: Placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układaj jeden na drugim i posyp odrobiną sezamu. Obok ułóż przygotowane cząstki pomarańczy.
Smacznego!