Sałatka śledziowa z kaszą gryczaną
(5)
30 minut + czas moczenia śledzi
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
331 kcal / 1 porcję (230 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność143.92 kcal7.2%
-
Białko9.22 g18.44%
-
Węglowod.13.17 g4.88%
-
Tłuszcze6.54 g9.34%
-
Błonnik1.41 g5.64%
-
GDA7.2 %
Składniki
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 200g (szklanka)
- Śledź, świeży - 500g
- Cebula - 80g (sztuka)
- Pomarańcza - 240g
- Jajko kurze gotowane - 100g (2 sztuki)
- Ogórek kwaszony - 180g (3 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Majonez - 25g (łyżka stołowa)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
- KROK 1: Świeże śledzie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie mocz w misce z dodatkiem wody i mleka przez całą noc (około 12-14 godzin). Po tym czasie pokrój je w drobną kostkę.
- KROK 2: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj ją według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Przestudź.
- KROK 3: Ugotuj jajka na twardo w gotującej się wodzie przez około 8-10 minut, ostudź je przelewając zimną wodą. Pokrój je w kostkę.
- KROK 4: Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałeczki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj. Przełóż do odcieknięcia na sitko.
- KROK 5: Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj majonez pomieszany z jogutem naturalnym i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj.
- KROK 6: Sałatkę śledziową przełóż do ozdobnej salaterki. Na sam koniec udekoruj ją natka pietruszki.
- Smacznego!