Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Marokańska sałatka gryczana z prażonymi orzechami

(6)
45 minut
5 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
401 kcal / 1 porcję (237 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    169.27 kcal
    8.46%
  • Białko
    5.64 g
    11.28%
  • Węglowod.
    28.10 g
    10.41%
  • Tłuszcze
    5.43 g
    7.76%
  • Błonnik
    4.26 g
    17.04%
  • GDA
    8.46 %
Składniki
  • Kasza gryczana niepalona, sucha - 300g (1 ½ szklanki)
  • Bakłażan - 240g
  • Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka, wędzona - 6g (3 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Morele suszone - 100g (10 sztuk)
  • Migdały, płatki - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Kiełki lucerny - 32g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

KROK 2: Na wyłożonej papierem do pieczenia połóż umytą i pokrojoną w ćwiartki czerwoną paprykę oraz pokrojonego w dość sporą kostkę bakłażana. Skrop warzywa oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie i wędzoną paprykę. Zadbaj, by warzywa równomiernie wymieszały się z przyprawami.

KROK 3: Wstaw warzywa do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do momentu, aż będą porządnie zrumienione. Po tym czasie wyjmij i ostudź.

KROK 4: W między czasie przepłucz kaszę gryczaną na sicie, a następnie ugotuj ją według przepisu zamieszczonej na opakowaniu produktu. Odcedź i ostudź.

KROK 5: W miedzyczasie na suchej patelni podpraż płatki migdałów. Suszone morele posiekaj na drobne kawałki.

KROK 6: W dużej misce wymieszaj ostudzona kaszę gryczaną z pieczonymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaj do połączenia się składników.

Smacznego!