Lasagne z batatami, jarmużem i soczewicą
-
Kaloryczność119.46 kcal5.97%
-
Białko5.97 g11.94%
-
Węglowod.18.63 g6.9%
-
Tłuszcze3.09 g4.41%
-
Błonnik2.82 g11.28%
-
GDA5.97 %
- Bataty - 600g (3 sztuki)
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 180g
- Jarmuż - 50g (10 liści)
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Serek ricotta - 30g (1 ½ łyżki stołowej)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Przecier pomidorowy - 240g (szklanka)
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Mozzarella - 75g (5 plastrów)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki.
KROK 2: Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podgotuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut.
KROK 3: Przygotuj pozostałe składniki. Jarmuż umyj i posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek obierz.
KROK 4: Na rozgrzaną na patelni oliwę dodaj cebulę i przecisnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zeszklenia się składników.
KROK 5: Dodaj jarmuż i duś pod przykryciem przez około 3 minut do momentu aż stanie się miękki. Następnie wsyp soczewicę oraz przyprawy, dodaj riccottę i dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
KROK 6: Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku na oliwie zeszklij pokrojną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy i zagotuj do wrzenia.
KROk 7: Tak przygotowany sos dodaj do wcześniej wymieszanych składników. Delikatnie mieszając, połącz ze sobą wszystkie produkty.
KROK 8: Na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego ułóż część pokrojonych batatów, dopraw je pieprzem. Następnie nałóż warstwę masy warzywnej i przykryj go kolejną porcją batatów doprawionych pieprzem. Dodaj kolejną porcję masy i przykryj ją batatami.
KROK 9: Wierzch zapiekanki posyp tartym serem mozzarella. Przykryj naczynie żaroodporne i piecz przez 40 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Smacznego!