Azjatycka sałatka z komosą ryżową
-
Kaloryczność72.81 kcal3.64%
-
Białko4.13 g8.26%
-
Węglowod.12.03 g4.46%
-
Tłuszcze2.08 g2.97%
-
Błonnik3.17 g12.68%
-
GDA3.64 %
- Olej sezamowy - 6g (łyżka stołowa)
- Quinoa - komosa ryżowa - 54g (⅓ szklanki)
- Brokuły - 500g
- Kapusta czerwona - 110g
- Groszek zielony - 120g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
- Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Olej sezamowy - 6g (łyżka stołowa)
- Imbir korzeń - 2g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W rondelku rozgrzej olej sezamowy, a następnie wsyp komosę ryżową. Podpraż ją, ciągle mieszają prze ok. 2-3 minuty, a po tym czasie dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 18-20 minut do momentu całkowitego pochłonięcia płynu przez kaszę. Zdejmij z ognia i wystudź.
KROK 2: Umyj brokuły, podziel je na różyczki, a następnie sparz je wrzątkiem i pozostaw je na około 15 minut.
KROK 3: Czerwoną kapustę umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. Następnie pokrój umytą paprykę w cienkie paseczki. Dorzuć do kapusty.
KROK 4: Przygotuj dressing: w małej miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny, olej sezamowy, posiekane orzechy ziemne i utarty imbir.
KROK 5: Do miski z papryką i czerwoną kapustą dodaj komosę ryżową i zielony groszek przepłukany z zalewy. Na koniec zalej wszystko przygotowanym dressingiem. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!