Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Azjatycka sałatka z komosą ryżową

(1)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
305 kcal / 1 porcję (420 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    72.81 kcal
    3.64%
  • Białko
    4.13 g
    8.26%
  • Węglowod.
    12.03 g
    4.46%
  • Tłuszcze
    2.08 g
    2.97%
  • Błonnik
    3.17 g
    12.68%
  • GDA
    3.64 %
Składniki
  • Olej sezamowy - 6g (łyżka stołowa)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 54g (⅓ szklanki)
  • Brokuły - 500g
  • Kapusta czerwona - 110g
  • Groszek zielony - 120g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Olej sezamowy - 6g (łyżka stołowa)
  • Imbir korzeń - 2g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W rondelku rozgrzej olej sezamowy, a następnie wsyp komosę ryżową. Podpraż ją, ciągle mieszają prze ok. 2-3 minuty, a po tym czasie dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 18-20 minut do momentu całkowitego pochłonięcia płynu przez kaszę. Zdejmij z ognia i wystudź.

KROK 2: Umyj brokuły, podziel je na różyczki, a następnie sparz je wrzątkiem i pozostaw je na około 15 minut.

KROK 3: Czerwoną kapustę umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. Następnie pokrój umytą paprykę w cienkie paseczki. Dorzuć do kapusty.

KROK 4: Przygotuj dressing: w małej miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny, olej sezamowy, posiekane orzechy ziemne i utarty imbir.

KROK 5: Do miski z papryką i czerwoną kapustą dodaj komosę ryżową i zielony groszek przepłukany z zalewy. Na koniec zalej wszystko przygotowanym dressingiem. Dokładnie wymieszaj.

Smacznego!