Drożdżowe bułeczki z makiem
-
Kaloryczność256.07 kcal12.8%
-
Białko7.78 g15.56%
-
Węglowod.38.99 g14.44%
-
Tłuszcze7.48 g10.69%
-
Błonnik2.89 g11.56%
-
GDA12.8 %
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
- Drożdże instant w proszku - 5g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Masło ekstra - 25g (5 łyżeczek)
- Cukier brązowy - 50g (10 łyżeczek)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 250g (16 ⅔ łyżki stołowej)
- Mąka jaglana - 200g (1 ½ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Masa makowa - 220g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mleko podgrzej do temperatury pokojowej i wymieszaj razem z drożdżami i cukrem do rozpuszczenia składników. Odstaw na kilka minut.
KROK 2: Do mleka dodaj sól, rozpuszczone masło i oliwę. Do dużego naczynia przesiej mąkę, i dodaj przygotowane wcześniej mokre składniki. Zagniataj ciasto ok. 15 minut, do momentu, aż będzie elastyczne i nie klejące.
KROK 3: Ciasto podziel na porcje. Każde z nich rozwałkuj w kształt prostokąta, na grubość ok. 2-3 mm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wysmaruj cienką warstwą maku. Ciasto zawiń w formę rolady i pokrój na ok. 7 cm kawałki. Powtarzaj czynność aż do wykorzystania całego ciasta i maku.
KROK 4: Przygotowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30-35 minut, aż do zarumienienia.
Smacznego!