Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kukurydziane tortille z chrupiącą salsą z komosy

(1)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
602 kcal / 1 porcję (392 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    153.77 kcal
    7.69%
  • Białko
    4.41 g
    8.82%
  • Węglowod.
    29.31 g
    10.86%
  • Tłuszcze
    2.75 g
    3.93%
  • Błonnik
    2.31 g
    9.24%
  • GDA
    7.69 %
Składniki
  • Kaszka kukurydziana surowa - 51g (⅓ szklanki)
  • Mąka kukurydziana - 200g (13 ⅓ łyżki stołowej)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 200g (1 ½ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Woda ciepła - 280g (1 ¼ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
  • Wywar warzywny - 240g (szklanka)
  • Woda ciepła - 180g (⅔ szklanki)
  • Pomidory w puszce - 200g (½ puszki)
  • Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

Kukurydziane tortille:

KROK 1: Do naczynia przesiej mąki, dodaj kaszę i sól, wymieszaj i dolej oliwę. Następnie stopniowo zagniataj ciasto dolewając wodę tak, aby nie było zbyt lepkie. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby nie wyschło.

KROK 2: Z ciasta odrywaj spore porcje i cienko je rozwałkuj, w trakcie posypując placek mąką. Następnie strzep jej nadmiar. Placki podpiekaj bez tłuszczu, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Chrupiące nadzienie z komosy ryżowej:

KROK 1: W rondelku rozgrzej olej, a następnie wsyp do nagrzanego tłuszczu ziarna komosy ryżowej. Praż je przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlej wywar warzywny i wodę i doprowadż do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15-25 minut do momentu, aż komosa całkowicie wchłonie płyn. Ostudź.

KROK 2: Piekarnik nagrzej na 180 st. C.

KROK 3: Do dużej miski wsyp ugotowaną komosę ryżową i wymieszaj ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki, kminem rzymskim, chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, a także oliwą z oliwek.

KROK 4: Tak powstałą mieszankę przenieś równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-35 minut. W połowie tego czasu, masę komosy z przyprawami przemieszaj, by nie przywarła.

KROK 5: Gotową pieczoną komosę ryżową nadziewaj przygotowane wcześniej kukurydziane placki.

Smacznego!