Cukiniowe bliny gryczane
-
Kaloryczność154.12 kcal7.71%
-
Białko5.58 g11.16%
-
Węglowod.18.34 g6.79%
-
Tłuszcze7.20 g10.29%
-
Błonnik2.17 g8.68%
-
GDA7.71 %
- Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
- Kasza gryczana sucha - 110g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
- Drożdże instant w proszku - 4g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Olej kokosowy - 30g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Siemię lniane - 10g (łyżka stołowa)
- Cukinia - 250g
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
- Mięta świeża - 5g (gałązka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Płatki owsiane oraz kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: W małym rondelku podgrzej mleko, dodaj syrop klonowy i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się składników. Zdejmij rondel z ognia, przelej masę do miski i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
KROK 3: Gdy mleko będzie już letnie, dodaj zmieloną mąkę owsianą i drożdże. Dokładnie całość wymieszaj. Następnie przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 min (masa musi się lekko spienić).
KROK 4: W międzyczasie cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Utartą cukinię przełóż do miseczki, posól ją i pozostaw na ok. 10 min, by puściła sok.
KROK 5: Po tym czasie do spienionej masy drożdżowej dodaj mąkę gryczaną, wbij jajko, sól i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj, by w masie nie pozostawić grudek. Dodaj dobrze odsączoną z soku cukinię, pokrojoną drobno bazylię i miętę. Delikatnie wymieszaj napowietrzając masę.
KROK 6: Tak przygotowaną masę przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 45-60 min.
Po tym czasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i smaż placuszki. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
*Usmażone bliny podawaj z musem z dipem jogurtowym.
Smacznego!