Risotto z pęczaku z pieczoną dynią i serem feta
-
Kaloryczność67.81 kcal3.39%
-
Białko2.63 g5.26%
-
Węglowod.10.17 g3.77%
-
Tłuszcze2.38 g3.4%
-
Błonnik0.95 g3.8%
-
GDA3.39 %
- Dynia - 400g
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
- Kasza jęczmienna, pęczak - 300g
- Wino białe, wytrawne - 150g (lampka)
- Wywar warzywny - 2000g (8 ⅓ szklanki)
- Pomidor suszony - 105g (15 sztuk)
- Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
- Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
- Ser Feta - 120g (2 ½ porcji)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż dynię pokrojoną w kostkę. Skrop ją oliwą z oliwek i posym tymiankiem. Dokładnie wymieszaj, by przyprawa była równomiernie rozłożona. Połóż też ząbki czosnku w łupinach. Dodaj pieprz i sól i piecz przez 25 minut.
KROK 2: W międzyczasie rozgrzej oliwę na dość dużej i głębokiej patelni. Połóż na niej pokrojony w równą kostkę seler naciowy. Smaż go ciągle mieszając przez ok. 3-4 minuty.
KROK 3: Kaszę jęczmienną opłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do selera. Podpraż go na ogniu kolejne 4-5 minuty do momentu, aż ziarna pokryją sie wartwą tłuszczu. Następnie dolej wywaru warzywnego. Następnie dodaj wino i gotuj do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym, dodaj 1 litr wywaru warzywnego. Ciągle mieszając gotuj całość przez około 15 minut.
KROK 4: Następnie dodaj posiekane na drobne kawałki suszone pomidory i pozostałą ilość bulionu warzywnego. Gotuj całość pod przykryciem przez około 15-25 minut. W międzyczasie mieszaj danie od czasu do czasu. Danie będzie gotowe, kiedy kasza wchłonie prawie cały płyn.
KROK 5: Kiedy pęczak zmięknie, dodaj do niego upieczoną dynię. Wymieszaj całe danie do połączenia się składników. Zestaw patelnię z ognia. Dodaj posiekaną świeżą bazylię i ser feta. Dobrze wymieszaj.
*Przełóż danie do głębokich talerzy. Udekoruj liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego!