Szybka sałatka z jarmużem i awokado
(13)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
366 kcal / 1 porcję (194 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność189.16 kcal9.46%
-
Białko4.30 g8.6%
-
Węglowod.11.58 g4.29%
-
Tłuszcze15.26 g21.8%
-
Błonnik3.51 g14.04%
-
GDA9.46 %
Składniki
- Jarmuż - 20g (4 liście)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Rzodkiewka - 45g (3 sztuki)
- Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
- Awokado - 50g
- Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Żurawina suszona - 12g (łyżka stołowa)
- Tahini - 12g (łyżka stołowa)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jarmuż dokładnie umyj pod bieżącą wodą i porwij go na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem aż do zmięknięcia, od czasu do czasu mieszając.
KROK 2: W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Rzodkiewki umyj i pokrój w talarki, cebulę w piórka, a obrane awokado w paski. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika.
KROK 3: Przygotuj sos. Pastę tahini przełóż do miseczki, dodaj oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników.
KROK 4: Zblanszowany jarmuż przełóż na talerz, dodaj do niego wszystkie przygotowane składniki oraz suszoną żurawinę, a następnie polej sosem.
Smacznego!