Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Szybka sałatka z jarmużem i awokado

(13)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
366 kcal / 1 porcję (194 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    189.16 kcal
    9.46%
  • Białko
    4.30 g
    8.6%
  • Węglowod.
    11.58 g
    4.29%
  • Tłuszcze
    15.26 g
    21.8%
  • Błonnik
    3.51 g
    14.04%
  • GDA
    9.46 %
Składniki
  • Jarmuż - 20g (4 liście)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Rzodkiewka - 45g (3 sztuki)
  • Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
  • Awokado - 50g
  • Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
  • Żurawina suszona - 12g (łyżka stołowa)
  • Tahini - 12g (łyżka stołowa)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Jarmuż dokładnie umyj pod bieżącą wodą i porwij go na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem aż do zmięknięcia, od czasu do czasu mieszając.

KROK 2: W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Rzodkiewki umyj i pokrój w talarki, cebulę w piórka, a obrane awokado w paski. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika.

KROK 3: Przygotuj sos. Pastę tahini przełóż do miseczki, dodaj oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników.

KROK 4: Zblanszowany jarmuż przełóż na talerz, dodaj do niego wszystkie przygotowane składniki oraz suszoną żurawinę, a następnie polej sosem.

Smacznego!