Jaglane wrapy z awokado i szpinakiem
(2)
30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
375 kcal / 1 porcję (236 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność159.25 kcal7.96%
-
Białko3.16 g6.32%
-
Węglowod.19.11 g7.08%
-
Tłuszcze8.51 g12.16%
-
Błonnik2.60 g10.4%
-
GDA7.96 %
Składniki
- Siemię lniane - 10g (łyżka stołowa)
- Nasiona chia - 10g (łyżka stołowa)
- Woda - 420g (1 ⅔ szklanki)
- Mąka jaglana - 140g (szklanka)
- Skrobia kukurydziana - 90g (9 łyżek stołowych)
- Sól biała - 2g (4 szczypty)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Awokado - 280g
- Marchew - 70g
- Sezam, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
- Szpinak świeży - 80g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do miski wsyp zmielone siemie lniane i nasiona chia, dodaj 1/4 szklanki wody i rozmieszaj trzepaczką. Odstaw na ok. 5 minut do spęcznienia.
KROK 2: W drugiej misce połącz ze sobą mąkę jaglaną, skrobię kukurydzianą i sól i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, szczyptę oregano, syrop klonowy, resztę wody i mieszankę lnu i dokładnie wymieszaj całość.
KROK 3: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej porcję ciasta. Rozprowadź dokładnie po całej patelni, smaż ok. 1 minutę z każdej strony. Powtarzaj czynność do momentu wykończenia ciasta, za każdym razem rozgrzewając na patelni odrobinę oleju.
KROK 4: Na każdy naleśnik nakładaj szpinak, kilka plastrów awokado, startą marchew i sezam. Zawijaj w rulon i wykładaj na talerz.
Smacznego!