Rolada z indyka z nadzieniem gryczano-dyniowym
-
Kaloryczność111.05 kcal5.55%
-
Białko11.53 g23.06%
-
Węglowod.9.49 g3.51%
-
Tłuszcze3.57 g5.1%
-
Błonnik1.38 g5.52%
-
GDA5.55 %
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 1000g
- Dynia - 500g
- Kasza gryczana sucha - 100g
- Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
- Pomidor suszony - 70g (10 sztuk)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Cydr jabłkowy - 240g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dynię pokrój na dość cienkie ćwiartki, posól je, dodaj pieprz i zióła prowansalskie, ustaw oszczególne kawałki skórą do dołu na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30-35 minut lub do miękkości.
KROK 2: W małym rondelku ugotuj kaszę gryczaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Odsącz.
KROK 3: W tym czasie umieść filet z piersi indyka w foliowej torbie i rozbij je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm. Następnie dopraw je z każdej ze stron solą i pieprzem.
KROK 4: Upieczoną dynię obierz, a miąższ wrzuć do wysokiej miski. Zmiksuj go na gładką masę. Dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, drobno posiekane orzechy włoskie i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 5: Wyłóż tak przygotowane nadzienie dyniowe na wcześniej rozbite piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń pierś w rulon i zwiąż sznurkiem, aby rolada zachowała kształt w trakcie pieczenia.
KROK 6: Roladę przełóż do głębokiego naczynia żarooodpornego. Dno naczynia zalej cydrem jabłkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu, pokrój rolady na dość grube plastry
Smacznego!