Jaglane biscotti z rodzynkami i pistacjami
-
Kaloryczność345.03 kcal17.25%
-
Białko9.27 g18.54%
-
Węglowod.60.45 g22.39%
-
Tłuszcze9.49 g13.56%
-
Błonnik3.69 g14.76%
-
GDA17.25 %
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
- Kasza jaglana sucha - 300g
- Skrobia kukurydziana - 50g (5 łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Rodzynki, suszone - 120g (8 łyżek stołowych)
- Orzechy pistacjowe - 100g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rodzynki przełóż do niedużej miseczki i zalej je wrzątkiem tak, by woda przykryła wszystkie owoce. Odstaw na około 10-15 minut. Po tym czasie rodzynki odsącz pozbawiając je wody za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.
KROK 2: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zmiksuj w młynku do kawy na mąkę.
KROK 3: W osobnej misce wymieszaj ze sobą zmieloną kaszę jaglaną, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
KROK 4: Jajko i ksylitol zmiksuj na puszystą masę. Dodaj aromat waniliowy. Następnie dorzuć suche składniki i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, gliniastej masy.
KROK 5: Na koniec do masy dodaj namoczone i odciśnięte z wody rodzynki oraz posiekane pistacje. Dokładnie wymieszaj.
KROK 6: Z powstałej masy uformuj "chlebek" o wymiarch 6x20-25 cm. Rozłóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piecz przez około 25 minut do momentu lekkiego zabrązowienia ciasta. Odstaw do wystudzenia.
KROK 7: Gdy ciasto już wystygnie, pokój go nożem na "chlebki" o grubości około 1 cm.
Smacznego!