Zielone, gryczane smoothie z avocado
(9)
15 minut + czas moczenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
603 kcal / 1 porcję (420 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność143.65 kcal7.18%
-
Białko4.50 g9%
-
Węglowod.22.88 g8.47%
-
Tłuszcze4.53 g6.47%
-
Błonnik3.18 g12.72%
-
GDA7.18 %
Składniki
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 150g (⅔ szklanki)
- Banan - 240g
- Awokado - 140g
- Jarmuż - 40g (8 liści)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przenieś kaszę ka sito i wypłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie, przełóż do rondelka i ugotuj na sypko 15 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Wystudź.
KROK 2: Do wysokiego naczynia przełóż ugotowaną kaszę gryczaną, jarmuż, banana, obrane avocado, nasiona chia i syrop klonowy, dodaj mleko. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę, do momentu, aż kasza gryczana idealnie się zblenduje, a smoothie będzie kremowe i delikatne.
KROK 3: Rozlej koktajl do wysokich szklanek. Górę udekoruj obraną marakują i nasionami chia.
Smacznego!