Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jabłka pod jaglaną kruszonką

(4)
50 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
207 kcal / 1 porcję (108 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    191.42 kcal
    9.57%
  • Białko
    3.03 g
    6.06%
  • Węglowod.
    23.30 g
    8.63%
  • Tłuszcze
    10.26 g
    14.66%
  • Błonnik
    2.07 g
    8.28%
  • GDA
    9.57 %
Składniki
  • Jabłko - 800g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
  • Cukier puder - 40g (8 łyżeczek)
  • Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Kasza jaglana sucha - 30g
  • Cynamon mielony - 1g (¼ łyżeczki)
  • Masło ekstra - 80g (16 łyżeczek)
  • Cukier brązowy - 50g (10 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Jabłka obierz i przekrój na ćwiartki, a następnie na mniejsze cząstki. Rozłóż w formie.

KROK 3: W średniej misce wymieszaj 75g mąki, cukier puder, oliwę, proszek do pieczenia i jaja. Całość wylej równomiernie na ułożone jabłka i zapiekaj ok. 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i zwiększ jego temperaturę do 200 stopni.

KROK 4: W drugiej misce połącz resztę mąki z cynamonem, z masłem i kaszą. Rozdrobnij całość w palcach tworząc kruszonkę. Dodaj cukier brązowy i wymieszaj. Gotową kruszonką posyp ciasto i piecz kolejne 20 minut.

Podawaj na ciepło z kleksem greckiego jogurtu, lub lodami.